MAG, най-голямата летищна група във Великобритания, потвърждава, че ще обжалва решението на КЗК по концесията на летище София пред ВАС

27.11.2019

MAG за първи път публикува изображения на плановете си за Терминал 3 на летище София

Manchester Airports Group (MAG), най-голямата британска летищна група, потвърждава, че все още има интерес към летище София. MAG вярва, че тяхната оферта е най-добрата за България от гледна точка на дългосрочни икономически ползи за цялата страна и днес оповестява изображения от предложенията си за развитие на Терминал 3 на летище София. В продължение на отворената си и прозрачна политика MAG днес потвърждава, че ще подготви жалба пред Върховния Административен Съд.

Офертата на MAG за управление на летището включва най-високата предложена инвестиция (от 1.5 милиарда евро), която е 2.5 пъти повече от тази на класирания на първо място кандидат.

Оповестените за първи път изображения демонстрират мащабността на офертата и предложената инвестиция от 1.5 милиарда евро, което е в основата на стратегията на MAG и което ще отличи Летище София от останалите летища в региона. Визията на MAG за Терминал 3 е да създаде емблематичен и достоен за награди Терминал за България. Дизайнът е уникален и използва елементи от традиционната българска архитектура, културно наследство и природни забележителности, които ще създадат трайно впечатление за страната сред посетителите.

Екипът на MAG поема ангажимента да трансформира Летище София в регионален хъб, подобрявайки значително свързаността чрез старта на директни връзки към далечни дестинации като Чикаго, Торонто и Шанхай. Компанията планира и осигуряване на директна свързаност на София с всички европейски столици, включително и в Западните Балкани.

Осъществяването на проект от такава величина се нуждае от опитен строителен партньор – Beijing Engineering Group (BCEG), които са една от най-големите строителни компании в света. Те са част от консорциума, воден от MAG, и в момента изграждат най-голямото летище в света Beijing Daxing International Airport, официално отворено през септември 2019 г.

Андрю Харисън, изпълнителен директор на подразпределението Летищни услуги на MAG, сподели:

“Ние твърдо вярваме, че предложението на MAG е най-доброто за дългосрочното развитие на Летище София и се надяваме, че тези изображения ще дадат първоначална представа какво планираме. Вярваме, че Летище София има потенциала да бъде важна фокусна точка за развитието на националната икономика, а не само врата към България. Едно успешно, разрастващо се и управлявано добре от търговска гледна точка летище ще бъде по-доходоносно и ще генерира повече концесионен доход за българското правителство в дългосрочен план. Нашият бизнес план и финансиране са проверени, реални и постижим. Освен това, инвестиция в летище като тази на MAG ще създаде не само първо и трайно впечатление от страната, но и ще се превърне в катализатор за цялостната българска икономика. Уверени сме, че с правилното управление и инвестиции Летище София може да има устойчив растеж, който да позволи България да се съревновава на глобалната сцена за туризма и директните чужди инвестиции.”

“Към момента сме напълно концентрирани в процеса по обжалване, защото вярваме, че има сериозни правни пропуски и непълноти в процедурата и очакваме да представим казуса пред компетентните органи.”