Новини

Плевен беше последната дестинация за 2017 г., която посрещна инициативата „Активна събота“

25.09.2017

Събитието беше част от откриването на Нашето Еко Място - най-новото креативно пространство в града

Инициативата „Активна събота“, част от съвместната кампания “Wake Your Body” на Coca-Cola и сдружение „BG Бъди активен”, гостува този уикенд в Плевен и жителите на града взеха активно участие в последните за годината спортни предизвикателства. Събитието бе част от откриването на най-новата локация на иновативния проект _МЯСТОТО. Заместник кметът на Плевен г-н Иван Кюлджийски и г-жа Татяна Божинова, заместник областен управител, поздравиха всички участници, които превърнаха деня в истински празник на движението и креативността. Йога практика, канго джъмпс тренировка, демонстрации на спортни и народни танци, уроци по бойни изкуства и по ръгби бяха само част от активностите, които заредиха участниците с енергия, а работилниците за рисуване и за трансформация на отпадъчни предмети в креативни и красиви подаръци развиха въображението и сръчността на малки и големи. Плевен е последният град в календара на инициативата за годината, в който след Карлово, Берковица и Добрич стотици желаещи се включиха в проекта „Активна събота“ през 2017 г.

Проектът _МЯСТОТО подкрепя развитието на местните общности и създава активни градски пространства, които да се превърнат в предпочитани от младите хора места за дейности на открито. Инициативата преобразява непопулярни градски пространства и ги оборудва с подходящи материали, както за развлечение, така и за развиване и сплотяване на общностите в града. Нашето Еко Място в Плевен обедини млади ентусиасти от града, които трансформираха изцяло пространството и заедно създадоха наистина креативна среда, подходяща за почивка, творчество и активно движение.

 

За _МЯСТОТО:

_МЯСТОТО е най-новият проект, иницииран от сдружение „BG Бъди Активен“, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking движение в Европа и в САЩ, което предизвиква гражданското общество да се включи в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Сдружението отправи покана към всички желаещи да вземат участие в създаването на мултифункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности в 10 български града до края на годината. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.

 

За „Активна събота“:

Инициативата „Активна събота“ се организира в България от 2014 г. Поредицата спортни събития на открито е част от кампанията „Wake Your Body“, която се организира от сдружение „BG бъди активен“ и Coca-Cola. Програмата е насочена към по-малките градове в страната и обхваща различни възрастови и социални групи.