Lidl неделя в Музейко събра стотици семейства под звуците на традиционни български гайди

11.03.2018

Мартенското издание на събитието бе посветено на българските традиции и родолюбие

Мартенското издание на Lidl неделя в Музейко, посветено на българските традиции и родолюбие, събра стотици семейства под звуците на традиционни български гайди. Освен с вълнението от музиката, деца и родители се запознаха с устройството на българските гайди, както и техните разновидности по региони. Почитателите на фолклора с интерес научиха нови истории за българските войводи-гайдари и неуморно се включваха в български хорà през целия ден.

Литературно четене, посветено на родината, добави нови усещания към морето от емоции. Малчуганите се запознаха отблизо с някои от най-известните литературни произведения, посветени на родината като „Аз съм българче“, „Мила родино“, „Татковина“ и други, като самите те рецитираха пред любимите си хора.

В час по родинознание децата тестваха познанията си по история и география и научиха повече за българските градове, забележителности, култура и обичаи, както и разпознаваха носии от различни етнографски области.

Заедно с танците, песните и импровизираната „арт работилница“, в която желаещите си направиха свое черешово топче – един от символите на Освобождението, малки и големи се заеха с едно от най-прецизните занимания – скицирането и оцветяването на друг български символ – шевицата.

За да потвърдят от първо лице колко добра е българската кухня, малчуганите опитаха различни рецепти. Освен че сътвориха вкусотии от линията „Родна стряха“, те участваха и в мини-викторина с кулинарни въпроси за традиционни български продукти.

И тази неделя, както обикновено, цените на билетите бяха на цена от 2 лв. за всички посетители.

За Lidl Неделя в Музейко

„Lidl Неделя в Музейко“ е част от най-голямата инициатива на Лидл България, насочена към децата – „Lidl за твоето дете“. Тя има за цел да допринася за пълноценното и здравословно израстване на децата и да бъде полезна на самите родители в грижата им за тях. „Lidl за твоето дете“ включва серия от активности в областите пълноценно и балансирано хранене, спорт и активен начин на живот и образование и развитие на талантите.