Новини

Логистичен център Кабиле отличен в престижния бизнес конкурс "Мистър и Мисис Икономика" 2017

01.12.2017

Новата складова база на Лидл България с приз за високата си енергийна ефективност

Най-новата складова база на Лидл България – логистичен център Кабиле, бе отличена в един от най-престижните бизнес конкурси „Мистър и Мисис Икономика“ 2017 г., организиран за трета година от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание „Икономика”.

Логистичният център, който бе открит в края на юли тази година, бе удостоен с признание в категорията „Енергиен сектор“ заради своята изключителна енергийна ефективност. Това е единствената складова база в България, сертифицирана по стандарта BREEAM, ниво „Отлично“ – доказателство за повишените екологични норми и редицата технологии и иновации, които допринасят за високата устойчивост и функционалност на базата и отличното ниво на обслужване.

Изключително сме щастливи от тази награда и се радваме, че един от най-значимите икономически форуми у нас отличава отговорния бизнес. В Лидл България вярваме, че отговорността трябва да е водещ приоритет за целия бизнес, без значение дали голяма или малка компания. Логистичен център Кабиле е пример, че инвестициите и отговорността могат и трябва да вървят ръка за ръка. Той е и поредното доказателство, че нашата основна цел не е да инвестираме печалбата си в устойчиви и социални проекти, а да генерираме печалба по устойчив и социално отговорен начин, в синхрон с природата и хората“, коментира Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

Логистичен център Кабиле е поредната важна крачка в разрастването на компанията и утвърждаването ѝ като водеща на пазара. Инвестицията в него е над 80 млн. лв., а с откриването му се създават нови 150 работни места в региона. Той се нарежда сред една от най-модерните логистични бази в Европа. Отличава се с иновативен и модерен дизайн, изключителна енергийна ефективност и функционалност, както и технологии в съответствие с всички европейски стандарти.

При създаването на сградата са използвани екологични и дълготрайни материали в строителството, а въведената BMS система за контрол на всички инсталации на сградата позволява автоматично управление и мониторинг на консумираната енергия. Складът е оборудван изцяло с LED осветление. Изградени са соларни панели, които осигуряват нужната енергия за топла вода и система за използване на дъждовна вода за санитарните възли и за напояване на зелените площи. Като краен ефект сградата постига с 30% по-висока енергийна ефективност, отколкото ако бе проектирана като стандартна сграда. При създаването на логистичния център са взети и всички мерки за опазване на намиращия се в близост природен резерват Ормана и запазване на местното биоразнообразие.

Това е второто поредно признание за Лидл България, след като в миналогодишното издание на конкурса „Мистър и Мисис Икономика“ компанията бе отличена в категорията „Услуги и търговия“.