Новини

До 2025 г. мобилните плащания ще изпреварят кеша и картите

08.07.2022

Над 70% от българските потребители вече имат възможност да извършват мобилни парични преводи, за които разходите са в пъти по-ниски от тези на банките

През 2025 г. мобилните плащания ще се превърнат в основния метод за разплащане по света. Това показват тенденциите в платежните технологии, описани в годишния Глобален доклад по плащанията на американската организация FIS. Според него инерцията, която дигиталните платежни услуги получиха по време на ограниченията заради пандемията, ще се запази. Така потребителите ще продължат да плащат все по-рядко с кеш или с кредитна карта. Вместо това, все по-често ще предпочитат плащането със смартфон, чрез инсталиран в него мобилен портфейл.

Според доклада основните причини за преминаването от кеш и карти към мобилни плащания са две: Първото е по-високото ниво на сигурност поради отключването им с биометрични данни, а второто е възможността да съвместяват няколко платежни източника - дебитни, кредитни карти, онлайн кредитни линии и други - в един инструмент. Другите предимства на мобилните портфейли са по-удобните решения за завършване на покупката и по-голямата гъвкавост при интегрирането на платежни инструменти онлайн. Норвежкото приложение Settle е водещият мобилен портфейл*[1] у нас, предлагащ на потребителите си възможност да изпращат и получават пари по-бързо, по-лесно и по-евтино. Като допълнение, мобилният портфейл позволява значително по-удобен начин за разплащане в редица интернет и физически магазини. Settle спестява на потребителите въвеждането на картови данни и им позволява да изпращат и получат пари в рамките на секунди, с едно плъзване по екрана на мобилния телефон. И всичко това се осъществява без абсолютно никакви такси за потребителите.

Друг анализ - на маркетинговата компания Juniper Research - показва, че сумата на плащанията с мобилни приложения, които използват биометрични данни за гарантиране на сигурността на транзакциите, ще достигнат 1,2 трлн. долара през 2027 г. Това ще е 4 пъти повече от очакваното за тази година ниво. Според проучване на Nerdwallet 94% от милениълите (потребители на възраст между 24 и 39 години) в САЩ вече използват мобилни портфейли. Над половината от тях ги използват предимно, за да пазаруват от онлайн магазини, а около 40%, за да изпращат лесно пари на близки и приятели.

Мобилните плащания гарантират повече сигурност и за търговците, които ги приемат, тъй като те позволяват по-лесно осчетоводяване и следене на транзакциите. Този платежен метод позволява незабавни преводи по всяко време на денонощието, както и лесно възстановяване на средствата към клиента при объркана поръчка например.

За да се извърши мобилно разплащане чрез Settle и останалите алтернативи не е необходимо да се знаят имената и точната банкова сметка на получателя. Единственото, което е нужно е мобилният телефонен номер на получателя. Освен това средствата се получават на секундата, за разлика от банковите преводи, които обикновено отнемат поне 1 работен ден и не могат да се изпратят през уикенда. Още повече, изпращането на пари чрез повечето мобилни портфейли е безплатно, докато таксите на банковите услуги постоянно се повишават в последните години. Не на последно място по данни на НСИ към края на миналата година 72% от потребителите у нас използват смартфон, което означава, че огромна част от населението е вече оборудвана да изпраща и получава мобилни плащания.

В същото време сигурността на мобилните разплащания е максималната, която технологиите в момента позволяват. Мобилните портфейли използват биометрични данни, за да предоставят достъп до средствата, което гарантира, че единствено техният собственик ще ги използва. За разлика от парите в брой например, които могат да бъдат изхарчени от всеки, който ги намери. Мобилният портфейл на Settle е перфектен пример за това - сигурността в него е на изключително високо ниво, тъй като платформата не изисква повторно въвеждане на банкови сметки, карти и не използва NFC технология при транзакциите.

За Settle

Мисията на Settle е да създаде свят, в който парите са дигитални и демократизирани. Settle Group развива приложението Settle, целящо създаване на полезни връзки и лесни разплащания между хората и бизнеса.

С приложението Settle индивидуални потребители могат незабавно да изпращат, получават и управляват пари от телефона си. А бизнесът има достъп до набор от решения за приемане на изцяло мобилни плащания във всяка една ситуация, без необходимост от допълнителни устройства.

Settle е достъпен на 28 пазара в Европа, като разчита на местни партньорства. Местните дружества помагат на Settle да достигне до хората и бизнеса в цяла Европа.

Settle е кулминацията на 10-годишен опит в сферата на мобилните плащания. Екипът зад приложението се налага като лидер в мобилните плащания и търговия от 2010 г. насам. От централата си в Норвегия, компанията вече разработва платформа за финансови услуги от световна класа. Екипът на компанията е разработил първата платформа за мобилни плащания в скандинавските страни и е стартирал първата система за мобилни плащания в Норвегия (mCASH), повлиявайки на живота на милиони хора и помагайки им коренно да променят начина, по който плащат и получават плащания. Целият този опит и технология сега се прилагат от Settle Group за създаването на най-голямата съвместна мрежа за мобилни разплащания в Европа.

 

[1] *Settle е класиран (към 7.7.2022 г.) на първо място в класацията на Google Play Mobile за финансови приложения за територията на България.