Първото излъчване на концерт през 5G мрежата на Теленор в България привлече хиляди онлайн зрители

04.09.2019

Над 5000 души използваха мобилното приложение MyTelenor, за да запазят виртуалния си билет за концерта на Орлин Павлов в Пловдив на 28 август. 

Шоуто също така беше излъчено на специално събитие в София, където над 300 посетители имаха възможността да го гледат на LED стена или през 360градусова камера на сцената, благодарение на очила за виртуална реалност, както и да тестват други приложения на 5G технологията. 

Преносът на сигнала от сцената към мобилната мрежа, а оттам и към мобилното приложение, към LED стената и очилата за виртуална реалност на събитието в София беше успешно осъществен изцяло чрез 5G технология. 

Около 10000 души събра концертът на Гребната база в Пловдив, които се насладиха на живото шоу на Орлин Павлов, което беше на специална сцена върху плаващи понтони във водите на канала. Концертът също беше и сцена на снимките на финалната сцена на филма „Завръщане“, който е подкрепен от Теленор и в който участва и Орлин Павлов. Към Павлов на сцената се присъединиха някои от любимите музиканти на българската публика като Михаела Филева, Белослава, Любо Киров, Влади Ампов – Графа и Бобо. Живото излъчване на шоуто включваше и видео от няколко смартфона Huawei P30 Pro, които успешно осигуриха необходимото качество на картината в специфичните светлинни условия на концерта.

Излъчването на концерта беше част от практическите 5G тестове на Теленор, които се провеждат под мотото „5G тестове за по-добро бъдеще“. По време на първия 5G тест на Теленор в края на юли лекари от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проведоха дистанционен преглед от София на пациент, който се намираше в Хасково. Вторият тест беше в сферата на менторството и в него шеф-готвач Андре Токев, който се намираше в Бургас, навигираше шестима хоби-готвачи, които приготвяха храна в кухнята на неговия ресторант в София.

Компанията планира да продължи тестовете си в следващите месеци, с което ще изследва възможносите на новото поколение мобилна технология. Тестовете са специално подготвени, за да отговорят на специфични нужди в областта на производството, образованието, менторството, развлекателната индустрия и културата.

Повече новини около 5G тестовете на Теленор, както и информация за предстоящите събития са налични тук.

 

Теленор е водеща телекомуникационна компания с над 3 милиона активни потребители в България. От 1 август 2018 г. Теленор България, заедно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия и Черна Гора, са част от PPF Group.  PPF Group инвестира в множество пазарни области - банкови и финансови, телекомуникации, машиностроене, биотехнологии, застраховане, недвижими имоти и селско стопанство. PPF Group оперира в Европа, САЩ и Азия. Групата притежава активи на стойност над 45 млрд. евро (към 31 декември 2018 г.).