Новини

Българският луксозен онлайн супермаркет Parkmart вече приема мобилни плащания

14.07.2022

Българският онлайн супермаркет, специализиран в предлагането на хранителни продукти от висок клас - Parkmart вече приема мобилни плащания чрез приложението Settle.

Плащанията се извършват единствено през смартфон и само с едно плъзгане на екрана на телефона, значително по-лесно, отколкото когато трябва да се въвеждат картови данни. Доставките от Parkmart се правят в София, Варна и Бургас. Това е поредният водещ онлайн магазин след fish24.bg, seewines.com, variosport.bg и редица други, който започва да приема мобилни плащания чрез Settle. Основните плюсове на този тип разплащане са както улеснението и сигурността за потребителите, така и възможността за мигновено възстановяване на средствата към клиента в случай на върната стока или разлика в количеството.

Settle е норвежка платформа за мобилни плащания, оперираща в цяла Европа. За малко повече от 1 година дейност у нас индивидуалните потребители са вече над 75 000 и се увеличават прогресивно. По данни на Google, приложението на Settle е най-популярното финансово мобилно приложение за Android на територията на България. То е предпочитано, тъй като позволява на потребителите да комбинират няколко източника на средства - например предварително заредени в приложението кредитни и дебитни карти, пари, получени от други потребители на Settle, или интегрираната в приложението кредитна линия.

 И двата сектора - на мобилните разплащания и на онлайн супермаркетите - се посочват като част от търговията на бъдещето. Основните причини за това са удобството за потребителите и увеличените ползи за търговците. Прогнозите в бранша показват, че съвсем скоро мобилните плащания ще бъдат повече от тези, извършвани с карти - според анализ на PwC това ще стане още през 2024 г. Основната причина за това са очакванията 80% от глобалното население да разполага с личен смартфон. По данни на НСИ, към края на миналата година 72% от българите използват смартфон.

От друга страна, прогноза на Mckinsey пък сочи, че през 2030 г. до 30% от покупките на хранителни продукти в Европа ще се извършват онлайн. Причините този тип пазаруване да бъде избирано от потребителите са няколко - решаването на проблема с мъкненето на тежки торби, спестяване на поне 1 час за обикаляне из магазинa, лесно сравняване на цените и откриване на промоции, и спазването на бюджет.

За Settle

Мисията на Settle е да създаде свят, в който парите са дигитални и демократизирани. Settle Group развива приложението Settle, целящо създаване на полезни връзки и лесни разплащания между хората и бизнеса.

С приложението Settle индивидуални потребители могат незабавно да изпращат, получават и управляват пари от телефона си. А всеки бизнес има достъп до набор от решения за приемане на изцяло мобилни плащания във всяка една ситуация, без необходимост от допълнителни устройства.

Settle е достъпен на 28 пазара в Европа, като разчита на местни партньорства. Местните дружества помагат на Settle да достигне до хората и бизнеса в цяла Европа.

Settle е кулминацията на 10-годишен опит в сферата на мобилните плащания. Екипът зад приложението се налага като лидер в мобилните плащания и търговия от 2010 г. насам. От централата си в Норвегия, компанията вече повече от десетилетие разработва платформа за финансови услуги от световна класа. Екипът на компанията е разработил първата платформа за мобилни плащания в Скандинавските страни и е стартирал първата система за мобилни плащания в Норвегия (mCASH), повлиявайки на живота на милиони хора и помагайки им коренно да променят начина, по който плащат и получават плащания. Целият този опит и технология сега се прилагат от Settle Group за създаването на най-голямата съвместна мрежа за мобилни разплащания в Европа.