Новини

Съвременни танци за съвременни хора в Бизнес парк София

25.08.2016

Под това мото ще протече поредната сесия на проекта „Танцуваща София” тази събота от 10:00 ч.

Седмата сесия на проекта „Танцуваща София” ще се проведе тази събота, 27 август 2016 г., в Бизнес парк София, от 10:00 до 12:30 ч. В рамките на събитието по традиция професионални инструктори ще представят безплатни открити уроци по различни танцувални техники на всички желаещи. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016, а организатор е Фондация „Арт Линк“ (Derida Dance Center).

До края на първото издание на „Танцуваща София” остава една сесия, а за финал организаторите предвиждат да проведат денс батъл, в който любители на танца ще могат да премерят сили. „Freestyle impro-battle” ще се проведе на 24 септември 2016 г., а желаещите могат да заявят своето участие на фейсбук страницата на инициативата: https://www.facebook.com/DancingSofia.

ПРОГРАМА, 27 август 2016 г.

10:00-10:30 ч. - Съвременен танц (Ðerida Dance Center)

Съвременният танц се развива в началото на 20-ти век и възниква като реакция срещу нормите и философията на класическия балет. Явява се естествено продължение на класическия танц, но представено под една нова, различна форма, която олицетворява свободата на движението, духа и тялото. Пионерите в съвременния танц - Айседора Дънкан и Марта Греъм, са се опитвали да уловят лекотата на движенията, които следват естествената линия на човешкото тяло и неговата енергия. Водеща е идеята за свободата на изразяването на тялото, която дава възможност за комуникация на идеи между създателите (хореографите), участниците (танцьорите) и публиката.

10:35-11:05 ч. - Техника Греъм (Ðerida Dance Center)

Греъм техниката, създадена от Марта Греъм (родом от Питсбърг, САЩ) е в основата на съвременния танц. Марта Греъм обособява основните елементи на съвременния танц като „contraction” (свиване), “release” (освобождаване) и „spiral” (усукване), които в последствие са възприети не само от нейните ученици (включително Paul Taylor и Merce Cunnigham), но и от всички последвали творци в тази сфера. Греъм техниката е подходяща както за изпълнители с балетна подготовка, така и за любители с обща физическа култура. Тя изисква разбиране за тялото като едно цяло, състоящо се от взаимосвързани части, а за движението като естествен и логичен акт на това цяло.

11:10-11:40 ч. - Техника Лимон (Зала Сердика)

Техника Limon: следвайки принципите на учителката си Doris Humphrey, основната цел на Limón е била да изрази личните си взаимоотношения със заобикалящата среда чрез органично движение. Техника не е кодирана, а е разпределена между разнообразни физически крайности: падане и възстановяване, отскачане, тежест, прекъсване и продължаване на движението, изолация. Той вярвал, че една структурирана техника би ограничила креативността, която е била основата на учението му. По този начин той давал възможност на учениците си да намерят своето собствено движение и лична уникалност.

11:45-12:15 ч. - Акро йога (Студентина Studentina)

Акро йога: Акро йога е съчетание от йога, акробатика и тайландски масаж. Акро йога е допълваща се практика с партньор и обмен на енергии. Така ние развиваме доверие към партньора, към себе си, към света, преодоляваме нашите страхове и ограничения. Самото докосване също има своята терапевтична цел – физическия контакт, смеха и забавлението, всичко това може да се изживее в една акро йога практика.В акро йогата има три роли, през които всеки може да мине, или да избере тази, която най-добре му пасва, а именно: спотър (пазител), летец и база (основа). В часовете по акро йога ще се запознаем с два аспекта на летенето: терапевтично и акробатично. При терапевтичното летене основата е активна и е „даваща“, а летеца е пасивен и е „получаващ“. При акробатичното летене и двамата са активни и се изисква добър контрол и координация, но дори и човек да е съвсем начинаещ може да се научи, тъй като работата на спотъра е да пази и да не позволи падане.

София танцува! Танцувайте с нас! #DancingSofia

Повече информация за проекта можете да откриете на:

https://www.facebook.com/events/771370506339014/

https://www.facebook.com/DancingSofia;

http://www.derida-dance.com/)