Новини

Открити класове по фолклорни танци на народите ще се проведат тази събота в парк „Хиподрума” в Красно село

11.08.2016

На 13 август „Танцуваща София“ подарява на своите приятели безплатни уроци по български, ирландски, африкански и ориенталски танци

Шестата сесия на проекта „Танцуваща София”, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016, ще се проведе тази събота, 13 август 2016 г., в Парк „Хиподрума” в Красно село в столицата. Приятелите на популярния вече проект до сега танцуваха класически и латино танци, практикуваха йога и тай-чи и още много различни видове движения за освобождаване на тялото и съзнанието. Сесията тази събота ще бъде под ръководството на професионални инструктори и ще е посветена на фолклорни танци на различни националности: български, ирландски, африкански и ориенталски.

До края на първото издание на проекта „Танцуваща София” остават още две сесии, а за финал организаторите предвиждат да проведат денс батъл, в който най‑смелите танцьори ще могат да премерят сили. „Freestyle impro-battle” ще се проведе на 24 септември 2016 г., а желаещите могат да заявят своето участие на фейсбук страницата на инициативата: https://www.facebook.com/DancingSofia.

ПРОГРАМА, 13 август 2016 г., събота:

10:00-10:30 - Български народни танци (Фолклорика)

Български народни танци - В страната ни има шест етнографски области, като всяка от тях се отличава със специфични танци и хора. Българската фолклорна музика е уникална със своите често срещани неравноделни тактове. Те са характерна българска особеност и са принос в музикалната култура на Европа и света, наричани още и “осмото чудо” на света.

10:35-11:05 - Ирландски танци (Irish Dance Academy Sofia)

Ирландски танци - Ирландските танци са фолклорен стил, който съдържа в себе си хилядолетни ирландски традиции и модерни класически техники, развивани от танцьорите през вековете. Началото си водят още от вековете пр. Христа, а днес в тях се съдържат две направления на танцуване - Lightdance и Harddance. Първото направление е свързано с най-различни техники и комбинации от скокове и стъпки. Във второто, стилът на танцуване се изменя и става по-агресивен, като играейки танцьорът издава различни ритмически фигури със специални обувки наречени “jigshoes”.

11:10-11:40 - Африкански танци (Studio Dance Zone)

Африкански танци - Характерни черти на африканските танци са полицентричност, силна връзка със земята, ян-енергия (тази, която излиза навън, разпръсква се, активна е). Традиционните танци са запазени почти изцяло в първоначалния си вид. Днес разпознаваме azonto, skelewu, coupe-decale, kizomba, pantsula, kuduro, afro house, soukous и други. На 13 август ще се запознаем с основни стъпки от kuduro и afrohouse. Те са динамични, много ритмични, с чувство за хумор и позволяват танцуващия да ипмровизира и да създава свои стъпки.

11:45-12:15 - Ориенталски танци (Souraya Belly Dance)

Ориенталски танци - Ориенталският танц е един от най-древните на света, като за негова родина се приемат Средният Изток и Северна Aфрика. В началото танцът се е изпълнявал като част от различни ритуали, както и за забавление. В ориенталския танц се различават традиционни и модерни стилове, като някои от тях включват използването на аксесоари – воал, бастунче/стик, крила, ветрила, мелая и други.

Проектът „Танцуваща София” се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2016 от Фондация „Арт Линк“ (Derida Dance Center).

София танцува! Танцувайте с нас! ‪#‎DancingSofia ‪