Новини

Културно туристически комплекс „Ченгене Скеле“ посрещна едно от най-мащабните спортни събития в България за тази година

11.06.2024

На 8-ми юни Културно туристически комплекс „Ченгене Скеле“ бе домакин на едно от най-мащабните спортни събития в България за настоящата година. За четвърта поредна година в парк „Росенец“ се състезаваха над 600 триатлонисти от България и чужбина, които премериха сили в Олимпийски крос триатлон „Лъвско сърце - Утопия“. Триатлонът се организира от Сдружение „Лъвско сърце“, в партньорство със Спортен клуб „Активен живот“ с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта по програма „Спортът - начин на живот“ и с подкрепата на Община Бургас. Състезанието ще се запомни с неповторими емоции, както за участниците, така и за близо хилядата зрители.

Първата дисциплина, с която трябваше да се справят триатлонистите бе плуване в акваторията на „Ченгене Скеле“. Леката сутришна мъгла вкара мистична нотка в нажежената обстановка преди старта. За момент първите състезатели се заблудиха за точния маршрут на водното трасе, но след това поправиха грешката си. След уникалния масов старт те трябваше да преплуват два пъти акваторията на „Ченгене Скеле“. Всяка обиколка е с дължина 750 метра (общо 1500 метра). След плуването участниците се качиха на колелата и започнаха яростно въртене на педалите и безмилостно преследване в парк „Росенец“ и „Странджа“ планина. Общата дължина на колоездачното трасе е 40 км. Топлото време не пощади нито участниците, нито организаторите. Последната дисциплина в триатлона е бягане 10 км в самия парк „Росенец“. Трасето преминава през изключително живописни райони, разпръснати по целия парк.

В крайна сметка, след тези титанични и нечовешки усилия, при мъжете победител стана Георги Петков с време от 02:49:37, а при жените титлата грабна Вероника Кузева с време от 03:48:43.

„За четвърта поредна година правим това невероятно събитие, като за наша радост мястото, на което го провеждаме не спира да се развива. Избрахме всичко това да се случва в парк „Росенец“ и на Културно туристически комплекс „Ченгене Скеле“, защото това са невероятно живописни райони, които Бургас трябва да е горд, че притежава. Всички над 600 участници са впечатлени от условия за спорт и семеен туризъм, който парка дава и се влюбиха в „Ченгене Скеле“. Именно това беше нашата задача.

Разбира се няма как да подминем и икономическия ефект за района, тъй като в дните преди и след състезанието всички места на настаняване в парк „Росенец“, Крайморие и близките курорти се запълват с участници и техните семейства, а това е важна част за туризма в региона. Освен едно от най-мащабните спортни събития в България за 2024 година, искаме да покажем, че този район е емблематичен за „Черно море“ и всеки трябва да го посети. Радваме се, че изпълнихме нашата мисия и с нетърпение очакваме следващата година, когато сме сигурни, че ще бъде още по-мащабно.

Благодарим на Министерство на младежта и спорта и Община Бургас, че са наш партньор, защото без тяхната помощ, трудно ще се случи подобна спортна проява. Предстои провеждането на най-големия крос триатлон в България, който ще се състои от 6-ти до 8-ми септември в Приморско“, коментираха организаторите на Lion Heart Utopia Cross Triathlon.