Новини

Българо-британската бизнес асоциация (БББА) демонстрира ключовата роля на летищата в икономически растеж

18.05.2018

„Летището има потенциала да бъде основния двигател в превръщането на София в едно от най-добрите места в света за живеене, работа и бизнес “, каза Греъм Фъргюсън, директор „Корпоративно развитие“ за Манчестър Еърпорт Груп

Вчера, 17-ти май 2018г., Българо-британската бизнес асоциация (БББА) бе домакин на прием, посветен на тема „Ролята на летищата в стимулиране на регионалния и икономически растеж“. Събитието събра представители на големи международни компании, членове на БББА, както и гости от британското и китайското посолство в България. По време на събитието, господин Греъм Фъргюсън, директор „Корпоративно развитие“ за Манчестър Еърпорт Груп, направи кратко въведение на тема авиационния бизнес между България и Великобритания и как той може да стимулира развитието на регионалния бизнес и предприемачеството.

 

„Силно вярваме, че директните полети водят до стимулиране на пътникопотока, растеж в икономиката и входящия и изходящия туризъм. В това отношение София, като европейска столица, не трябва да разчита на маршрутите на съседните хъб летища (като например Истанбул, Виена или Франкфурт), а се нуждае от свои собствени директни маршрутни връзки, които значително ще допринесат за икономическото развитие на региона и страната, както и ще създадат много работни места за жителите на София и съседните населени места. Летището има потенциала да бъде основния двигател в превръщането на София в едно от най-добрите места в света за живеене, работа и бизнес “, каза господин Фъргюсън.

 

По време на събитието бяха дискутирани различни теми, сред които и идеята, че различната собственост и управление на летищата води до конкуренцията и високо качество на услугите в полза на пътниците. В това число влизат нивото и начинът на обслужване на полетите, устойчивото управление и въздействието върху околната среда, както и икономическите ползи, които могат да бъдат допринесени за съответните региони.

 

Кратки приветствия бяха отправени и от господин Тим Бусерет, началник отдел „Търговия и инвестиции“, отдел „Международна търговия“, британско посолство София, както и от господин Гари Левесли, председател на БББА. Специални гости на събитието бяха Питър Чи, Финансов директор на BCEIGI (Beijing Construction Engineering Group International), както и Яо Чаоин, Икономически и търговски съветник, китайско посолство, София.

 

За Манчестър Еърпорт Груп:

MAG (Manchester Airport Group) притежава и управлява три летища във Великобритания: Манчестър, Лондон Станстед и Ийст Мидландс, които заедно обслужват близо 60 милиона пътници годишно. MAG е публично-частна компания, управлявана от своите акционери, местни власти на район Манчестър и Индъстри Фънд Мениджмънт (IFM). IFM е дългогодишен инвестиционен австралийски пенсионен фонд, притежаващ дял в десет летища в Австралия и Европа, включително летище Виена. След придобиването на летище Лондон Станстед през 2013 г., компанията бележи значителен растеж, а през 2015 г. създава свой американски бизнес MAG USA, с основната цел да се превърне в предпочитана организация на американския пазар за концесии на летища, управление на летищни салони и паркинг услуги. Групата има богато и разнообразно портфолио от недвижими имоти, равняващо се на £1 млрд. (2.2 млрд. лв.), което играе ключова роля в развитието на проект Airport City Manchester. Проектът е процес на изграждане и се очаква да бъде една от най-значимите бизнес дестинации във Великобритания. Чрез инвестиция на стойност 2,2 млрд. лв., летище Манчестър има за цел да се превърне в най-модерното летище в Европа, предлагащо най-висококачественото обслужване на своите клиенти. Програмата за трансформация на летище Лондон Станстед ще осигури капацитет за по-ефективни оперативни дейности, като в проекта е включено изграждането на нов терминал Пристигащи. Летища Манчестър и Лондон Станстед имат директни връзки със София чрез редовните полети на Райънеър (Ryanair) и Изи джет (EasyJet).

 

 

За Българо-британската бизнес асоциация (БББА):

БББА е динамична професионална организация, която цели да улесни диалога и бизнес връзките между британския и българския бизнес. Благодарение на сътрудничеството с различни бизнес асоциации в България и Великобритания, членовете на организацията имат възможността да се свържат с множество потенциални бизнес партньори от двете държави.