Майкрософт помага на глобалното движение Let’s Do It! World да изчисти света от нелегален отпадък

02.04.2018

Майкрософт ще предостави своите решения и технологии в помощ на гражданското движение Let’s Do It! World, което на 15 септември 2018 г. ще организира милиони хора по света да изчистят планетата от нелегален отпадък.

Боклукът е световен проблем. Има безброй истории за негативния ефект от отпадъците. Накратко, Let's Do It! World се интересува от боклука, защото светът не може да си позволи да остане безучастен. С помощта на данни от различни източници, технологични платформи и иновативни решения като Microsoft Azure, Lets’ Do It! World създава карта на отпадъците по света, като в момента разработва и решенията World Waste Index и World Waste Platform, които ще обединят данните за отпадъците в една платформа и ще ги представят в лесни за използване визуализации.

Визуализирането на данни за отпадъците цели да онагледи сериозността на проблема в световен мащаб и да изкорени безразличието към боклука – милиони тонове ресурси изтичат от икономиката и никой не прави нищо по въпроса.

Според Майкрософт технологиите могат да бъдат ценен инструмент в борбата с едни от най-сериозните проблеми на човечеството, включително и управлението на отпадъците. Новите технологии помагат на неправителствените организации да бъдат по-продуктивни, иновативни и да увеличат социалното си въздействие.

„Ние в Майкрософт сме горди, че даваме възможност на организации с нестопанска цел като Let's do It! World да развиват мисията си чрез дигиталната трансформация и надеждната технология, която предлагаме. И разбира се, че допринасяме и свързваме хората от цял свят, за да създадем планета, свободна от отпадъци“, коментира Тимос Плацас, директор на CEE Philanthropies в Майкрософт.

„Основната цел на Let’s Do It World е да обедини хората и да изкорени безразличието към боклука. В момента движението оперира в 128 държави. Това означава, че трябва да създадем единен информационен поток за всички, докато създаваме план как да поддържаме планетата чиста. Технологиите всъщност са единствения начин да го постигнем, затова използваме Azure, Office365 и Skype”, допълва Кадри Марипу, ръководител на Let´s Do It! World Mapping Team.

Let's Do It! World е гражданско движение, което започва от Естония през 2008 г., когато 50 000 човека се събират заедно, за да почистят цялата държава само за пет часа. От тогава идеята на Let's Do It! добива популярност в цял свят. Днес, близо 130 държави и почти 20 милиона души са се присъединили в почистването на незаконните отпадъци. През 2018 г. движението се съсредоточава върху амбициозната задача да обедини 150 държави, които да се справят с отпадъците в рамките на един ден. Ако успее, инициативата ще ангажира 5% от световното население. Това представлява очаквания брой хора, необходими за създаването на трайна промяна, която да надхвърли рамките на един ден на голяма активност.