Новини

City is Thirsty на Sprite Graffiti Academy 2016 превърна стените на стара фабрика в произведение на изкуството

06.06.2016

Повече от 20 райтъра се развихриха по стените на „FiveHigh Indoor Skate Park“

София, 06 юни 2016 г.: Брутални графити разкрасяват от този уикенд стените на старата фабрика за градско изкуство ‚Culture Lab’, където се проведе и първото от поредицата събития на Sprite Graffiti Academy 2016 ‘City is Thirsty’. Повече от 20 райтъра буквално преобразиха залите на сградата, където се помещава и първият закрит скейт парк у нас „FiveHigh Indoor Skate Park“ със своите графити парчета, а всички фенове на urban art-а имаха възможността да се включат в уъркшоповете на лекторите Атанас Леваков и Константин Кръстев. 8-те финалиста от конкурса на SGA във Фейсбук оставиха своите тагове и страхотни парчета по стените, а журито единодушно избра челната тройка в състав KEMS (1-во място), SKENG (2-ро място) и RESTO (3-то място).

За първа година имаше и толкова силно дамско присъствие сред графити артистите. Райтърките не се притесниха да работят върху специално подготвените скелета и се представиха на изключително високо ниво. Паралелно с графити състезанието и демонстрациите, скейт факирите Явор Стоянов, Виктор Бергер, Иван Иванов, Петко Митев, Лозьо Димитров и Владимир Иванов организираха не само жесток пърформанс, но и уъркшоп за по-малките скейтъри.

За Sprite Graffiti Academy:

През 2015 г., ежегодният фестивал на графити артистите в България - Sprite Graffiti Fest, променя своя формат и се превръща в Sprite Graffiti Academy. Новосъздадената графити академия е насочена към подкрепа на бъдещото развитие на графити артистите в страната ни и включва поредица от събития с участието на успешно реализирали се в световен мащаб графити-артисти. По този начин, младите райтъри имат шанса да усъвършенстват своите умения и да научат повече за множеството възможности за тяхната бъдеща професионална реализация.