Новини

Теленор инвестира в система за ранно предупреждение на населението за бедствия и аварии

31.05.2016

Теленор инвестира в създаването на техническо решение за ранно предупреждение, което ще позволи на службите на Министерството на вътрешните работи своевременно да известяват населението за природни бедствия и аварии. Съответното споразумение бе подписано днес oт вицепремиера  и министър на вътрешните работи г-жа Румяна Бъчварова и главният изпълнителен директор на Теленор България г-н Стайн-Ерик Велан.

Решението, което Теленор разработва в тясно сътрудничество с експертите на Министерството на вътрешните работи (МВР), ще позволи на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" да изпраща съобщения на абонатите на Теленор в засегнатите райони с предупреждения и друга полезна информация, като например известия за очаквани бедствия, необходимост от евакуация, инструкции за действие в дадена ситуация, начини за връзка с кризисни центрове и щабове и др. 
Очаква се техническото решение да бъде готово до два месеца, когато Теленор и МВР ще го представят официално. 

Услугата ще бъде напълно безплатна за потребителите и ще бъде налична на всички мобилни устройства, които поддържат т. нар. cell broadcast функционалност без допълнителни настройки. Съобщенията, изпращани чрез разработваното решение ще бъдат изписвани на кирилица. Теленор ще предостави допълнителна информация и помощ за ползването на услугата, когато тя бъде окончателно въведена в експлоатация. 

„През последните две години инвестирахме в пълното обновление на мобилната мрежа на Теленор и в момента разполагаме с една от наймодерните мобилни мрежи в страната, подготвена и за работа в извънредни ситуации. Това бе доказано многократно от миналата година досега, като например по време на тежките снеговалежи през март 2015 г., когато за жителите на много населени места в Южна България мрежата на Теленор бе единствената връзка със света.  Работим по решение, което ще позволи на партньорите ни от МВР да предоставят на гражданите, потребители на мобилни услуги, жизненоважна информация навреме и по най-удобния за тях начин“, коментира главният изпълнителен директор на Теленор г-н Стайн-Ерик Велан.  


Теленор е водеща телекомуникационна компания с 3,5 милиона активни потребители в България. Към края на март 2016 г., услугите на компанията са достъпни за 99,98% от населението и на 99,5% от територията на страната, а 4G мрежата на Теленор покрива приблизително 75% от населението на страната. До 4 ноември 2014 г. компанията работи на българския пазар под марката GLOBUL, а от 1 август 2013 г. е част от международната Теленор Груп, която оперира в 13 държави в Европа и Азия, и има 208 милиона абонати.